Skip to content

Školní jídelna

Naše školní jídelna poskytuje stravování:

  • žákům mateřské školy
  • žákům základní školy
  • zaměstnancům základní a mateřské školy
  • důchodcům základní školy

Ve školní jídelně pracuje 5 pracovnic kuchyně. Denně uvaří kolem 330 porcí obědů a připraví cca 80 porcí přesnídávek a svačin.

Školní kuchyně je vybavena nejnovější technologií:

  • konvektomat, nerezové kotle, robot a pečící trouby
  • elektrické ohřívací výdejní pulty, myčka nádobí

Nejvíce je pro vaření využíván konvektomat, který působí šetrným způsobem na potraviny. Udržuje nastavenou teplotu a vlhkost. Vaření probíhá v páře. Tím je zachována biologická hodnota pokrmů a snižuje se množství použitých tuků ve stravě.

Spotřební koš

Jídelní lístek je sestavován v souladu s požadavky na plnění  „Spotřebního koše“,  který je součástí vyhlášky o školním stravování. Spotřební koš sleduje správný poměr jednotlivých skupin potravin na strávníka a den, čímž je zajištěna vyváženost výživových hodnot stravy.

Sleduje se spotřeba masa, ryb, luštěnin, mléka, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, brambor, cukrů a tuků. Z toho důvodu vaří jídelna jedno hlavní jídlo denně  – polévka, hlavní chod a nápoj.

Polévky

vaříme převážně zeleninové a luštěninové obohacené o obilné vložky (pohanka, kroupy, ovesné vločky).

Hlavní jídla

pro přípravu používáme kvalitní libové chlazené maso. Zařazujeme  maso kuřecí, krůtí, králičí, hovězí a vepřové, zpravidla 2x do měsíce vaříme ryby. Kromě příloh jako jsou brambory, rýže a těstoviny, nabízíme i méně známé suroviny jako například kuskus a bulgur.

Strávníci dostávají dle skladby jídelního lístku zeleninové saláty, čerstvé ovoce, kompoty nebo mléčné výrobky.

Pitný režim

V rámci pitného režimu mají strávníci každý den k dispozici pitnou vodu ochucenou citrusy nebo mátou. Podáváme ovocné sypané čaje, bylinkové čaje, ovocné nápoje a ochucené mléko.

Ochucování

Pokrmy se ochucují s ohledem na dětské strávníky. Používáme různé bylinky a jednodruhové koření bez chemických přísad a konzervantů.

K vaření jsou používány denně čerstvé suroviny. Potraviny, zejména maso a zeleninu se snažíme objednávat od místních dodavatelů.

 

Pracovnice školní jídelny jsou pravidelně proškolovány v oblasti zdravé výživy, přísných hygienických předpisů a bezpečnosti práce.

Všem ve školní kuchyni záleží na tom, aby uvařené pokrmy byly zdravé, vyvážené chuti a aby všem strávníkům chutnalo.